Bekken(bodem)problemen vrouwen
Incontinentie: ongewild verlies van ontlasting
Ontlastingsincontinentie is het niet kunnen ophouden van ontlasting. Hier wordt in het dagelijks leven weinig of niet over gesproken. Mensen schamen zich voor hun kwaal en praten er met niemand over, zelfs niet met hun huisarts. Het kan tot (grote) beperkingen in het sociale leven leiden. Ontlasting verliezen is allesbehalve leuk, maar er is gelukkig meestal wel iets aan te doen. Ongewild verlies van ontlasting kan bestaan uit het ongewild verliezen van windjes, vegen ontlasting in de onderbroek of een grotere hoeveelheid (harde of zachte) ontlasting bij aandrang of zomaar, ongemerkt.
Een combinatie van factoren
Bij ontlastingsverlies is er vaak een combinatie van factoren die zorgen dat je geen controle meer hebt op het ophouden van uw ontlasting. Eén van de factoren is het onvermogen om de buitenste anale kringspier voldoende aan te spannen. Een andere factor is de consistentie van uw ontlasting, het kan bijvoorbeeld veel dunner zijn dan normaal. Als de ontlasting te dun is, zoals diarree, wordt het heel moeilijk om het op te houden. Onze buitenste kringspier is niet geschikt om waterdunne ontlasting op te houden.
Oorzaken
De kringspier kan beschadigd zijn door verslapping bijvoorbeeld door het ouder worden, tijdens en na de overgang, na een bevalling of operatie in het gebied van de anus. Incontinentie van ontlasting kan ook optreden bij obstipatie. Er kan ontlastingsverlies optreden door het niet goed ledigen van de endeldarm/obstipatie, bijvoorbeeld bij een verzakking van de endeldarm. Daardoor blijft er nog iets achter, wat een steeds grotere harde brok wordt in de endeldarm, waar je vervolgens bij de dagelijkse activiteiten dunne ontlasting langs af verliest zonder dat je het merkt.
Wat kun je bij Fyzio-Lin hiervoor verwachten?
De sluitspier van de anus maakt onderdeel uit van de bekkenbodem en kan een rol spelen bij ontlastingsklachten. De bekkenbodem kan te gespannen (overactief) of te zwak (onderactief) zijn. Daarnaast kan de bekkenbodem mogelijk verkeerd reageren (coördinatiestoornis).
In de behandeling worden adviezen gegeven met betrekking tot onder andere voedingsgewoonten, vocht- en vezelinname, lichaamsbeweging en toiletgedrag.
Specifieke oefentherapie richt zich op bewustwording van de bekkenbodem en het functioneren hiervan. Verder zal er aandacht worden besteed aan het verbeteren van de bekkenbodemfuncties en de sluitspier van de anus, zoals kracht, coördinatie, ontspanning en uithoudingsvermogen. Met speciale fasciatechnieken wordt de spanning in de buik en bekkenbodem beïnvloed en je krijgt tips en tricks hoe je in het dagelijks leven handig om kunt gaan om minder last te hebben van ongewild ontlastingsverlies, zodat je weer gemakkelijker de deur uit kunt.
Benieuwd op welke manier Fyzio-Lin je bij deze klachten kan helpen?