Bekken(bodem)problemen vrouwen

Verzakking

De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is, kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder en/of darmen). Vijftig procent van de vrouwen die bevallen zijn, ontwikkelt een verzakking. Slechts twintig procent van de vrouwen met een verzakking heeft er ook echt last van, waarbij opvallend is dat de mate van verzakking niet maatgevend is voor de ernst van de klachten. Ook vrouwen die nooit zwanger geweest zijn kunnen een verzakking krijgen.

Er zijn verschillende soorten verzakkingen, en ze komen in allerlei gradaties voor. Een ernstige verzakking is niet te verhelpen met bekkenfysiotherapie. Maar bij de lichtere gradaties kan duidelijke verbetering optreden. Het is bij elke vorm of gradatie van een verzakking altijd nodig om de bekkenbodem goed te leren gebruiken en bukken en tillen te oefenen. Ook na een baarmoederverwijdering kan er (alsnog) een verzakking optreden. Vandaar dat voor- en na operaties vaak een consult bij de bekkenfysiotherapeut geadviseerd wordt.

Welke klachten kan een verzakking geven?

Afhankelijk van welke vorm van verzakking er is kunnen zich de volgende klachten voordoen:

  •  balgevoel, hangend, uitpuilend gevoel, uitstulping uit de vagina zichtbaar of voelbaar
  • zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, lage rugklachten
  • problemen met plassen (onder andere incontinentie, veelvuldig aandrang,
  • niet goed leeg kunnen plassen, urineverlies
  • problemen met de ontlasting (onder andere obstipatie, niet goed leeg zijn)
  • na de ontlasting, veelvuldig aandrang, verlies van windjes of ontlasting

Wat is de oorzaak van een verzakking?

Over het algemeen wanneer er veel druk op de buikinhoud of op de bekkenbodem uitgeoefend is, zoals bij zwangerschap en een (zware) bevalling. Of bij veelvuldig persen bij chronische obstipatie, bij veel hoesten, bij chronisch longaandoeningen (COPD) en bij rokers. Bij langdurig zwaar werk en veel tillen bestaat er ook een vergrote kans op een verzakking. Ook zijn er vrouwen die in aanleg zwak steunweefsel hebben. Vaak ook ontstaat een verzakking pas na de overgang, omdat de bekkenbodem dan door een veranderde hormoonhuishouding minder steun biedt. 

Door middel van gerichte oefentherapie kunnen lichte vormen van verzakkingen worden opgeheven en verergering kan worden voorkomen. Ook zullen het ongemak en de klachten van de verzakking afnemen.

Benieuwd op welke manier Fyzio-Lin je bij deze klachten kan helpen?