Therapie

Bekkenfysiotherapie / Bekkenbodemtherapie

Bekkenfysiotherapie wordt in de volksmond vaak bekkentherapie of bekkenbodemtherapie genoemd. Het is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op problemen in de buik, de bekkenbodem en het bekken, de heupen en de lage rug. Het bekken en de bekkenbodem vormt samen eigenlijk de basis van het menselijk lichaam. Het bekken is een soort ringvorm, bestaande uit vier botten: het linker en rechter heupbeen, het heiligbeen en het staartbeen (stuitje). Deze botten worden door stevige banden en spieren bij elkaar gehouden. De bekkenbodemspieren sluiten als een soort stevig elastisch hangmatje het bekken aan de onderkant af en zorgt ervoor dat de baarmoeder, prostaat, blaas en darmen ondersteund worden. Ook kun je met behulp van deze spieren je urine en ontlasting ophouden. 

Je bekken en bekkenbodemspieren zijn heel belangrijk voor de stabiliteit en houding van je lichaam. De bekkenbodem staat niet op zichzelf, maar is een belangrijk onderdeel in het hele beweegsysteem van het lichaam. Als dit systeem uit balans raakt, reageren de bekkenbodemspieren hierop met bijvoorbeeld spanning.

Hoe raakt het systeem uit balans en ontstaan bekken(bodem)klachten?


De oorzaken kunnen erg divers zijn, bijvoorbeeld na zwangerschap, bevalling of operatie kan het lichaam behoorlijk uit balans geraakt zijn. Ook langdurig in een verkeerde houding zitten, veel zwaar tilwerk doen, stress of de overgang kunnen klachten in de rug, buik of bekken veroorzaken. Vaak is niet één oorzaak aan te wijzen, maar is het een combinatie van een aantal factoren bij elkaar.

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

Bekken(bodem)klachten komen heel veel voor, je hoeft er zeker niet mee rond te blijven lopen. Meestal zijn de problemen namelijk vrij goed te behandelen door de combinatie fasciatherapie en bekkenfysiotherapie. Een paar sessies bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kunnen al helpen de klachten te verminderen en meestal ook helemaal op te lossen. Dus als je klachten hebt en twijfelt of er wel iets aan te doen is: stuur Arlinda een bericht met je vraag!

Maatwerk en Biofeedback

Iedere klacht en ieder lichaam is uniek. Bij Fyzio-Lin wordt Bekkenfysiotherapie met Fasciatherapie gecombineerd en daarnaast kunnen we de Pelvifit Trainer gebruiken voor biofeedback. Deze combinatie geeft snel inzicht in de oorzaak van de klacht en daarmee zeer goede resultaten om de balans in het lichaam weer te herstellen.

De PelviFit Trainer en MAPLe

De bekkenbodem bevindt zich buiten ons gezichtsveld. Hierdoor vinden we het vaak moeilijk om te weten of we hem goed gebruiken. De PelviFit Trainer helpt hierbij; je kunt gewoon met de kleding aan op deze speciale stoel met drukgevoelige sensor zitten. De bekkenfysiotherapeut doet testjes en geeft speciale oefeningen. Via een computerscherm wordt vervolgens de werking van de bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt.

Met de MAPLe beschikt Fyzio-Lin over het beste systeem dat de spieractiviteit van individuele bekkenbodemspieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem heel nauwkeurig in kaart brengt. Lees meer over de MAPLe.

Wat is Fasciatherapie?

Fascia betekent bindweefsel. Het is een 3D gelei-achtig elastisch “spinnenweb”, wat tussen alle weefsels en organen, van hoofd tot tenen in ons lichaam zit. Het verbindt alle weefsels met elkaar en het zorgt ervoor, dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Het houdt ons lichaam letterlijk en figuurlijk in balans. Fascia is de belangrijkste pijler van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam. Littekens en andere verklevingen verstoren dit systeem, er ontstaat dan pijn en stijfheid op een andere plaats in het lichaam, dan waar de stoorzender eigenlijk zit. Bij Fasciatherapie worden deze stoorzenders opgespoord en de verklevingen met speciale technieken losgemaakt.

Bij welke klachten?

– Pijn in de rug, nek, buik, het stuitje, bekkenregio, liezen

– Niet goed kunnen ophouden van urine, ontlasting of windjes

– Erg vaak sterke aandrang hebben om te plassen

– Pijn bij het vrijen

– Bekkenbodemtraining voor- en na een operatie aan prostaat, baarmoederverwijdering of bij verzakking

– Bekkenpijn bij zwangerschap en na de bevalling

– Pijn aan de voeten en de benen

Benieuwd hoe een behandeling bij Fyzio-Lin verloopt?