Bekken(bodem)problemen mannen

Wat als je bekkenbodem te strak staat en dus overactief is?

Met een overactieve bekkenbodem kun je heel wat te stellen hebben, zoals van ongewild urineverlies, pijn bij het vrijen, buikpijn, urineweginfecties, erectiestoornissen, obstipatie, aambeien of pijn aan het stuitje. 

De bekkenbodem ondersteunt de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm. Ook zorgen de spieren van de bekkenbodem ervoor dat je urine, ontlasting en winden kunt ophouden en dat kunt doen wanneer je dat wilt. Voor de geslachtsgemeenschap zijn goed functionerende bekkenbodemspieren ook van belang. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak maar ook te gespannen zijn. In beide gevallen kan dit leiden tot klachten. De bekkenbodemspieren kunnen ook niet op het juiste moment aan- of ontspannen. Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. 

Van het een komt het ander

Een overactieve bekkenbodem kan pijnlijk zijn. Langdurig te hoge spierspanning belemmert de doorbloeding. Hierdoor kan verzuring ontstaan in de spieren van de bekkenbodem en in de andere delen van het onderlichaam. Door die verzuring worden zenuwuiteinden geprikkeld en voel je pijn. Pijn kan ook ontstaan, doordat de gespannen bekkenbodemspieren aan de aanhechtingen op het schaambeen en het heilig- en staartbeen trekken. Op en rond deze aanhechtingsplaatsen ontstaat dan pijn. Pijn leidt vaak tot afweerspanning waardoor nog meer spanning ontstaat. Dat leidt mogelijk tot nog meer pijn. Het is dus belangrijk ergens deze “pijncirkel” te doorbreken. 

Als plassen niet ‘vanzelf’ gaat

Wanneer jouw bekkenbodemspieren langdurig erg gespannen zijn, worden ze moe. Ze kunnen dan niet meer adequaat reageren wanneer de blaas zich samentrekt. Trekt de blaas zich samen, dan voel je dat als een signaal om naar het toilet te gaan. Bij een goed functionerende bekkenbodem kun je deze prikkel onderdrukken tot je op het toilet bent. Wanneer de bekkenbodem door de langdurige spanning moe is, dan kun je hem niet meer optimaal aanspannen en is het mogelijk dat je urine verliest. Door de spanning wordt de bekkenbodem ook omhoog getrokken. Deze drukt dan tegen de onderkant van de blaas, de blaasbodem. Juist in dit gedeelte van de blaas bevinden zich veel zenuwen, zodat de blaas op dit punt uiterst prikkelbaar is. Als reactie op de druk die de bekkenbodem uitoefent, gaat de blaas zich samentrekken waardoor je steeds weer het gevoel krijgt dat je moet plassen. Mensen die hier last van hebben, gaan vaak naar het toilet maar plassen steeds maar kleine beetjes. Ook kan het zijn dat ze door de hoge spierspanning niet meer weten en voelen hoe ze moeten ontspannen waardoor ze ook niet meer goed kunnen plassen. Het gebeurt ook dat het plassen niet meteen op gang komt. 

Vrijen en spierspanning

Wanneer mensen seksueel opgewonden raken, wordt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk verhoogd. Door de toegenomen doorbloeding ontstaat de erectie bij mannen en het zachter, sponsachtiger worden van de weefsels rondom de vagina bij vrouwen. Door hoge spierspanning en verminderde doorbloeding krijgen de seksuele reflexen geen kans doordat deze juist afhankelijk zijn van die goede doorbloeding. 

Bij de man zal geen (of in mindere mate) erectie optreden en bij de vrouw blijft het gebied rondom de vagina stug en droog. In beide gevallen heeft dat een negatieve invloed op het vrijen.
Bij de vrouw lopen de spieren van de bekkenbodem bij de vagina. Bij aanspannen wordt de vagina wat dichtgedrukt. Wie dan toch probeert tot gemeenschap te komen, voelt veel wrijving en daardoor veel pijn. Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dat vaak tot angst en spanning voor een volgende keer. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Vanwege deze angst zal de spanning in de bekkenbodem toenemen en daardoor weer (meer) pijn veroorzaken.

Ontlasten zonder last

 Ook bij het ontlasten moet de bekkenbodem goed ontspannen zijn, zodat de ontlasting vanuit de endeldarm via de anus het lichaam kan verlaten. Bij niet of niet goed ontspannen van
de bekkenbodemspieren (de anus is een deel hiervan) kan de ontlasting niet of niet helemaal geloosd worden. Verstopping of obstipatie leidt vaak tot buikpijn. De darm raakt steeds voller en kan daardoor steeds geprikkelder worden. Wie niet kan ontspannen maar wel ontlasting wil kwijtraken, gaat vaak hard persen waardoor er beschadigingen als aambeien en scheurtjes rondom de anus kunnen ontstaan. Door langdurig hard persen kunnen op den duur verzakkingen van de darm, maar ook van de andere bekkenorganen ontstaan. Ontstaat er hoge druk in de darm, dan kan dat zelfs druk op de blaas opleveren, waardoor deze ook geprikkeld raakt en zich gaat samentrekken. Het gevolg kan urineverlies zijn. 

Goed op weg bij Fyzio-Lin

Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut is in veel gevallen de aangewezen persoon om samen met jou naar oplossingen te kijken.

Door middel van bekkenfysiotherapeutisch- en fasciatherapeutisch onderzoek wordt gekeken waar de spanning in de bekkenbodem door veroorzaakt zou kunnen worden.
Bij de bekkenfysiotherapeut leert jou bewuster te voelen in en met de bekkenbodem, zo kun je leren om verandering aan te brengen in het spiergebruik van de bekkenbodem. Hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen, bewustwordingsoefeningen, oefeningen met controle van hulpmiddelen zoals de biofeedback Pelvifit Trainer Stoel.

Benieuwd op welke manier Fyzio-Lin je bij deze klachten kan helpen?