Bekken(bodem)problemen mannen

Ongewild urineverlies na een prostaatoperatie

Na een prostaatoperatie hebben veel mannen last van frequent naar het toilet moeten of moeite om de plas op te houden. Vaak is er sprake van incontinentieklachten, dus ongewild urineverlies of in de nacht vaak naar het toilet moeten gaan. Er kunnen buikklachten en pijnklachten aanwezig zijn of zwelling door lymfevocht. Vermoeidheid en afgenomen conditie is een vaak voorkomend verschijnsel. Op seksueel gebied kunnen er erectie- en ejaculatieveranderingen ontstaan. Ook kan het ontlastingspatroon tijdelijk wat veranderen. 

De operatie

De prostaatoperaties worden zowel uitgevoerd bij prostaatkanker als bij goedaardige prostaatvergroting. Urineverlies bij druk verhogende momenten zoals opstaan uit de stoel of hoesten komt vooral voor na operaties. Urineverlies ontstaat doordat de aandrang onhoudbaar wordt ontstaat vaker na een behandeling met bestraling. Bij alle operaties wordt de inwendige sluitspier die aan de blaashals zit verwijderd. De uitwendige sluitspier en de zenuwvoorziening van de bekkenbodemspieren worden zoveel mogelijk intact gelaten. Wanneer het niet lukt om deze te sparen, dan ontstaan vaak bovenstaande problemen. 

Tips en advies

  • Maak bij voorkeur voorafgaand aan de operatie al een afspraak om de bekkenbodemspieren goed te leren gebruiken. Hierdoor gaat het herstel na de operatie een stuk sneller.

  • Na het verwijderen van de katheter kun je meteen starten met de bekkenbodemoefeningen.

  • Probeer de aandrang om te plassen te voelen en gaan dan ook naar het toilet.

  • Goed toiletgedrag;
    Neem altijd de tijd om goed op het toilet te zitten, plas zonder te persen en zorg dat   je goed leeg plast.

  • Ontspan de gehele buik en bekkenbodemregio regelmatig.

  • Drink voldoende, ongeveer 2 liter per dag.

  • Neem de voorgeschreven medicatie en vezels trouw in.

  • Neem voldoende rust door de dag heen.

Wat kun je van Fyzio-Lin verwachten?

De bekkenfysiotherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer te vinden. Dat begint met voorlichting, daarop volgt coachen, begeleiden en behandelen door onder andere gericht trainen van de bekkenbodemspieren.

Mannen vinden het vaak moeilijk om de bekkenbodemspieren goed te gebruiken. Vaak gaat de aanspanning te hard en is er onvoldoende aandacht voor het ontspannen, wat het herstel vertraagt. Daarnaast is er aandacht voor ondersteuning bij afvoer van overtollig lymfevocht, wondherstel en hulp bij weer oppakken van de dagelijkse bezigheden.

Benieuwd op welke manier Fyzio-Lin je bij deze klachten kan helpen?