Bekken(bodem)problemen vrouwen
Bekkenbodem na de bevalling
Bij elke bevalling treedt er in mindere mate schade op aan de bekkenbodem; zogenaamde microtraumata, die vanzelf herstellen en genezen. Het helpt als je vanaf de tweede week na de bevalling begint met het een aantal keren rustig aanspannen van je bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld tijdens het voeden. De eerste 6 weken zijn belangrijk voor goed herstel. Neem dus voldoende rust de eerste week na de bevalling en ga nog geen huishoudelijke activiteiten doen, zwaar tillen of lang lopen. Span je bekkenbodemspieren aan als je iets oppakt of als je moet hoesten of niezen.
Beweging
Bouw je activiteiten langzaam uit en voer de belasting langzaam op met bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Sporten kan vanaf 3 maanden weer rustig worden opgebouwd, maar hardlopen en high-impact trainen is veilig pas vanaf 5-6 maanden.
Het sporten onder begeleiding van een deskundige zoals bijvoorbeeld bij een postpartumprogramma als mama-fit is een mooie manier om je lichaam weer in conditie te helpen brengen.
Tips en advies
Zorg dat je je bekkenbodemspieren aanspant bij het kracht zetten en zet je adem niet vast, maar adem dóór. Weet dat het totale herstel van je bindweefsel en spierweefsel 9 maanden duurt vanwege de hormonale invloeden en dat borstvoeding het herstelproces nog iets vertraagt.
Heb je klachten bij plassen, ontlasten, vrijen of is er sprake van één van onderstaande risicofactoren voor klachten na de bevalling? Neem dan altijd contact op met de huisarts, gynaecoloog of een geregistreerd bekkenfysiotherapeut voor bijvoorbeeld een Bekkencheck.
Mogelijke risicofactoren voor bekkenbodemklachten na de bevalling
- Urineverlies tijden de zwangerschap
- Verzakkingsklachten / zwaar balgevoel
- Een (sub)totaalruptuur
- Vacuüm- of tangverlossing
- Duur persfase >1 uur
- Geboortegewicht >4000 gram
Extra boekentip
Het boek Oei, ik groei! Back To You is een aanrader als gids voor compleet herstel na een bevalling. Het boek kijkt naar alle lichamelijke, mentale en emotionele veranderingen na de bevalling. Van hersenstructuur tot je veranderde hormoonhuishouding, de veranderingen met betrekking tot je vagina en met name de invloed van al deze dingen op elkaar. Samen met de gratis app, kun je verschillende oefeningen volgen en je laten begeleiden in jouw herstel.
Benieuwd op welke manier Fyzio-Lin je bij deze klachten kan helpen?