Beweeg weer vrij - Fyzio-Lin

Rugpijn, core-stability en de bekkenbodem

Core-stability:

De wervelkolom is de kern (“core”) van ons lichaam en van onze bewegingen. De nek en de rug moeten tegelijkertijd soepel, maar ook krachtig en stabiel genoeg zijn om onze bewegingen goed te kunnen maken en lang genoeg vol te kunnen houden. De diepe kleine spieren die dicht tegen de wervelkolom aan zitten, moeten ervoor zorgen dat de wervelkolom stevig genoeg is en over voldoende uithoudingsvermogen beschikt om ons de hele dag ons werk te kunnen laten doen. Deze diepe spieren werken samen met het middenrif, de bekkenbodem en de buikspieren. Deze moeten met elkaar in balans zijn. We noemen dit core-stability.

Wanneer deze diepe spieren onvoldoende in conditie zijn, wordt de wervelkolom onvoldoende stevig en stabiel. Als reactie hierop gaan de grotere spieren deze taken overnemen en raken samen met de gewrichtskapsels in de wervelkolom overbelast en kunnen niet meer voldoende herstellen. Het systeem is uit balans. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid in de rug en in het middenrif (ademhalingsproblemen, pijn tussen de schouderbladen)en/ of de klachten aan de bekkenbodem.

Door middel van speciale training van de diepe kleine spieren en het verbeteren van de aansturing van alle spieren die met de core-stability te maken hebben, wordt de spierbalans in het lichaam hersteld en zullen de klachten gaan verdwijnen.

Rugpijn - Fyzio-Lin