Beweeg weer vrij - Fyzio-Lin

Prostaatklachten

Prostaatvergroting (Goedaardig)

Als je ouder wordt (vanaf je 50ste) kan die groei van je prostaat wat problemen gaan opleveren. Een derde van de mannen boven de 50 jaar krijgt plasproblemen omdat de grotere prostaat de plasbuis dan gedeeltelijk dichtdrukt. Het plassen voelt dan soms branderig aan en de blaas is moeilijk in één keer leeg te plassen. Je moet dan vaker plassen en ook ‘s nachts. Je kunt ook last hebben van nadruppelen of dat het plassen gewoon langer duurt. Worden deze klachten te erg dan is een operatie door de uroloog noodzakelijk.

Prostaatvergroting - Fyzio-Lin.nl

Prostatitus                                                                      

Dit is een ontsteking van de prostaat, veelal als gevolg van een bacteriële infectie. Dit gebeurt vaak bij jongere mannen. De bacteriën komen via de plasbuis naar de blaas en gaan dan in de blaaswand zitten. Daarna dringen ze door naar de prostaat. Als je een ontsteking hebt van de prostaat heb je vaak ook een blaasontsteking. Soms is een prostaat ontsteking het gevolg van een ‘soa'(dit is de afkorting van een ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Het leidt niet tot kanker of tot een goedaardige prostaatvergroting. Een ontsteking van de prostaat geeft meestal pijnklachten in de onderbuik, de liezen, de rug en/of tussen de anus en de balzak. Het kan ook zijn dat je ook nog moeite hebt met je plas ophouden en kun je een branderig gevoel krijgen tijdens het plassen. Soms kun je koorts krijgen en je ziek voelen. Het komt vaak heel snel op en het is belangrijk om dan naar de huisarts te gaan.

Prostatodynie of Prostaatpijn                                       

Bij prostaatpijn is de prostaat juist niet door een bacterie ontstoken geweest, maar slechts geïrriteerd en soms ook gezwollen. Vaak geeft het pijn in het gebied van de balzak, de endeldarm en uitstralende pijn in de liezen. Het zijn vaak mannen tussen de 35 en 50 jaar. Ook dit is geen voorloper van prostaatkanker. Het kan geen kwaad, maar het kan buitengewoon vervelend en lastig zijn.

De pijn kan steken, branden en zeuren en er kunnen problemen bij het plassen ontstaan. De pijn veroorzaakt vervolgens een te hoge spanning (afweerspanning) in je bekkenbodemspieren. Er wordt vaak geadviseerd om te ontspannen in een warm bad, maar een bezoek aan een (bekken)fysiotherapeut kan je helpen deze bekkenbodemspieren te ontspannen, ook als je niet in bad zit.

Prostaatkanker              

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70% van hen is 65 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen, hoewel het steeds vaker op jongere leeftijd (vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar) wordt vastgesteld.

Prostaatkanker komt eigenlijk nog veel vaker voor, met name bij zeer oude mannen. Maar omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit, zal het merendeel van hen er geen last van krijgen. Meestal wordt de ziekte bij hen nooit ontdekt. Soms komt de ziekte bij toeval aan het licht, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het prostaatweefsel. Deze verandering is soms door een arts te voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat.

Postoperatieve klachten na prostaatoperatie                                                       

Na een prostaatoperatie (TURP of prostatectomie) is het niet ongewoon dat er een periode volgt met urineverlies en erectiestoornissen.
Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. Als kort na de ingreep gestart wordt met een training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal dit de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten.

Op zoek naar Bekkenbodemtherapie bij prostaatklachten in de Kempen? Fyzio-Lin biedt een uniek concept met de Pelvifit Training. Gevestigd in Middelbeers, bereikbaar voor Reusel, Bladel, Hapert, Netersel, Diessen, Vessem en andere dorpen in de Kempen. Maak online een afspraak!