Beweeg weer vrij - Fyzio-Lin

De Overgang

Er komt een moment in je leven dat de rijping van eicellen minder wordt en uiteindelijk helemaal stopt: we noemen dat de menopauze. De woorden menopauze en overgang worden weleens door elkaar gehaald. De overgang is de hele periode die je lichaam nodig heeft om van vruchtbaar te veranderen in niet vruchtbaar. Die periode duurt ongeveer 10 jaar. De menopauze is je laatste menstruatie. Eigenlijk kun je pas na een hele tijd zeggen: dat was mijn laatste menstruatie, dat was mijn menopauze, want er moet een jaar voorbij zijn voordat je weet dat het echt de laatste keer was. Jammer genoeg gaat de overgang bij de meeste vrouwen niet zonder slag of stoot. Overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen of een gebrek aan energie zijn veelvoorkomend.

Een heel vaak voorkomend probleem tijdens en na de overgang is urineverlies en ontlastingsverlies. Vooral ontlastingsverlies zie je vaak ontstaan tussen het 50-55e levensjaar. Deze problemen ontstaan o.a. doordat de productie van bepaalde hormonen, die ook zorgen voor een stevige bekkenbodem, tijdens en na de overgang minder worden geproduceerd. De kans op bijvoorbeeld een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darmen wordt daarmee veel groter.

Overgang - Fyzio-Lin

Soorten overgang en menopauze

De overgang is geen ziekte maar een natuurlijke gebeurtenis in het leven van jou als vrouw. Het betekent het einde van je vruchtbare periode als gevolg van een verminderde productie van je vrouwelijke hormonen. Eigenlijk zijn er verschillende soorten overgangen / menopauzes te onderscheiden.

Natuurlijke overgang

In de westerse wereld komen de meeste vrouwen tussen de 45 en 55 jaar in een natuurlijke overgang. Dat is een gemiddelde leeftijd van 51. Sommige vrouwen komen in het begin van de 40 in de overgang, andere pas als ze 60 zijn geweest. De meeste vrouwen maken de overgang en menopauze rond dezelfde leeftijd mee als hun moeders en zussen, dit wijst ook op een erfelijke factor

Kunstmatige overgang

De meeste vrouwen komen op een natuurlijke manier in de overgang. Je lichaam produceert minder oestrogeen waardoor eicellen niet meer tot rijping komen en je uiteindelijk niet meer menstrueert. Dat is in een notendop uitgelegd wat de overgang is. Maar het stoppen van je menstruatie kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een operatie aan de eierstokken, chemotherapie of bestralingen. In die gevallen kom je als vrouw wel in de overgang (met alle klachten die daarbij kunnen horen), maar is er geen sprake van een natuurlijk proces.

 

De Oplossing

Overgangsklachten met betrekking tot de bekkenbodem is met Pelvic Training uitstekend te behandelen!

Dit is maatwerk.   Tijdens de intake gaan we samen op zoek naar de oorzaak of oorzaken van bekkenbodemproblemen en maken een plan van aanpak voor u. De therapie is erop gericht om het bekkengebied weer in balans te brengen en te houden door middel van het losmaken van de spieren en het bindweefsel in het bekkengebied, lage rug en buikregio. Daarnaast doet u gerichte oefeningen op de Pelvifit,  en oefeningen op de praktijk en thuis en worden er houding- en bewegingsadviezen gegeven. Verder is er aandacht voor toiletgedrag, ademhaling en ontspanning.