Het Postpartumconsult: De Bekkencheck!

De Bekkencheck: een aanrader voor iedere jonge moeder!

De laatste nacontrole bij de verloskundige is rond 6 weken na de bevalling. Vaak komen weken of maanden later, met het weer oppakken van de normale werkzaamheden en routine juist weer nieuwe vragen over het verdere lichamelijk herstel. Bijvoorbeeld: Mag ik weer belastende werkzaamheden uitvoeren? Ik wil graag weer een strakke buik, welke oefeningen kan ik het beste doen? Ik verlies nog af en toe urine, is dat normaal? Ik heb nog pijn aan het litteken van de knip bij het vrijen, wat kan ik daar zelf aan doen? Ik heb een zware bevalling gehad en voel mij fysiek nog niet fit, hoe kan ik dat gaan opbouwen? Hoe kan ik mijn kindje het beste tillen en dragen zodat ik geen last krijg van mijn rug?

Schade

Wat veel vrouwen zich niet realiseren is dat een bevalling vaak (onzichtbare) schade aan de bekkenbodemstructuren geeft. Schade die zich bij een volgende zwangerschap, of pas jaren later rond de overgang, openbaart.

Veel vrouwen ervaren maanden na de bevalling nog klachten. Zo heeft 25% van de vrouwen na de bevalling last van lage rug- en bekkenklachten, 50% heeft last van urineverlies. 35% heeft aantoonbaar letsel aan de anale kringspier, 42% van de vrouwen met ten minste één kind ontwikkelt een verzakking en meer dan 50% van de klachten betreffen de seksualiteit.

Gelukkig kan dit met de juiste nazorg vaak goed herstellen. Ook voor het dragen van een eventuele volgende zwangerschap is het belangrijk dat de bekkenbodem weer goed belastbaar is.

Voor wie?

De bekkencheck is er voor iedere vrouw die bevallen is en haar herstel wil bespreken en/of wil optimaliseren. Als er bij jou sprake is van risicofactoren om bekkenklachten te ontwikkelen, is het in ieder geval heel belangrijk om langs te komen, ook als je nu geen klachten hebt.

Risicofactoren

Factoren die een rol spelen in de kans op het ontwikkelen van incontinentieklachten en/of verzakkingsklachten in de toekomst.
Bijvoorbeeld:

  • een langdurige uitdrijving (persfase > 2 uur)
  • een vacuümverlossing
  • Flink ingescheurd zijn (3e of 4e graads) of knip
  • hoog geboortegewicht baby > 4000 gram
  • zwaar fysiek werk doen en veel tillen
  • bekkenbodemklachten gehad hebben tijdens de zwangerschap
  • bekkenbodemklachten en verzakking bij moeder
  • overgewicht en roken

In andere landen wordt zo’n consult al veel meer standaard toegepast: vrouwen gaan zes weken na de bevalling niet alleen naar de verloskundige, maar ook naar de bekkenfysiotherapeut. Je hebt er heel veel baat bij. Oók als je nu helemaal nergens last van hebt.

Jeanet, 47 jaar: “In mijn tijd wisten we hier niets van. Bij onze oudste heb ik anderhalf uur moeten persen en heb ik een knip gehad. Ik had geen last van urineverlies of iets dergelijks. Nu, 18 jaar later, heb ik ‘zomaar ineens’ een bekkenprobleem. Sinds kort verlies ik urine als ik moet niezen of hoesten. En ook tijdens het sporten. Soms drupjes, soms wat meer. Volgens mijn huisarts en bekkenfysiotherapeut een direct gevolg van die bevalling. Waardeloos, toch? Had ik dit maar geweten!”

Maatwerk!

De Bekkencheck is dé gelegenheid om al jouw vragen te stellen aan de bekkenfysiotherapeut. Zij onderzoekt de functie van de bekkenbodem en de conditie van het bindweefsel. Daarnaast word er gelet op het herstel van de buikspieren en de spieren rondom het bekken. Ook de behandeling van rug- of bekkenpijn en een (trekkend) litteken wordt meegenomen tijdens het consult.  Het is maatwerk: Iedere vrouw en iedere bevalling is anders. Je krijgt individuele adviezen en evt. gerichte oefeningen mee die voor jou geschikt zijn.

Optimaal herstel

Het doel is een optimaal herstel na de bevalling, zodat de kans op bekkenbodemklachten bij een volgende zwangerschap of in de komende jaren zo klein mogelijk wordt. In de regel zijn slechts 1 of 2 consulten voldoende tenzij er sprake is van complexere problematiek.

Vergoeding

Voor een Postpartumconsult bekkenfysiotherapie kun je zelf een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut. De kosten van het consult vallen onder de vergoeding van de aanvullende verzekering fysiotherapie en vallen niet onder het eigen risico. Fyzio-Lin werkt zonder contracten met de zorgverzekeraars. Kijk op de homepage van deze  website voor meer informatie hierover.

Maak op de website online een afspraak, of neem contact op:

Fyzio-Lin
Neerakker 15
5534 AW Netersel
06-21286039
arlinda@fyziolin.nl   www.fyziolin.nl