Beweeg weer vrij - Fyzio-Lin

Bekkenbodemproblemen bij mannen

Veel voorkomende bekkenbodemproblemen bij mannen

Plasproblemen, rugpijn, buikpijn, pijn in de liezen, nadruppelen, moeite met ontlasting en erectieproblemen. Zo op het oog hebben deze problemen niets met elkaar te maken, maar de (bekken)fysiotherapeut weet beter. Mannen hebben net zo goed een bekkenbodem en net als bij vrouwen kunnen zich dus ook bij mannen problemen voordoen.

Dat vrouwen problemen hebben door hun bekkenbodem is bekend, maar dat deze ook bij mannen dwars kan liggen, weet lang niet iedereen. Er zij nogal wat mannen die verbaasd zijn dat ze door de dokter voor hun klachten naar een (bekken)fysiotherapeut worden verwezen. Maar een bekkenbodemprobleem is echt niet alleen een vrouwenkwaal.

De bekkenbodemspieren ondersteunen de bekkenorganen en spelen een belangrijke rol in het seksueel functioneren. Deze spiergroep zorgt er ook voor dat mensen hun blaas en darmen kunnen legen op het gewenste moment en dat mannen een goede erectie kunnen krijgen. Bekkenbodemspieren kunnen voor klachten zorgen als ze te zwak of juist te gespannen zijn. Mannen hebben doorgaans weinig last van zwakke bekkenbodemspieren. Klachten die ontstaan door een bekkenbodem die te gespannen is, overactief, komen veel vaker voor. De spieren zijn dan constant te veel aangespannen, of ontspannen niet indien dat nodig is, bijvoorbeeld bij plassen, waardoor er een onderbroken, slappe straal ontstaat, een onvoldoende stevige erectie is, of de plas niet of moeizaam op gang wil komen of nadruppelt. Het is bekend dat plasproblemen kunnen worden veroorzaakt door de prostaat. Minder bekend is dat deze en overig genoemde klachten kunnen ontstaan door het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem.